Forumul Ortodocşilor de Stil Vechi din România
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia

2 participanți

In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia

Mesaj  Veniamin Ilie Mier Noi 17, 2010 8:42 pm

Biserica Ortodoxă Greacă, după schimbarea calendarului (1924), este singura care suferă cel mai mult din pricina multiplelor schisme tradiţionaliste care apar după anul 1935. Una dintre aceste schisme, se consideră a fi şi mişcarea Arhiepiscopului Chrysostomos Kiousis, sau „kiousiţii”. Rădăcina acestora este mişcarea fostului Episcop Chrysostomos Kavouridis de Florina, unul dintre episcopii care s-au opus schimbării calendarului, iar în anul 1935 revine la vechiul calendar împreună cu un alt episcop, Ghermanos Mavromatis al Dimetriadei.

Pentru a ajunge la această schismă a kiousiţilor, trebuie să străbatem istoria Bisericii de Stil Vechi din Grecia, o istorie destul de zbuciumată din pricina luptei pentru supremaţie între proprii ierarhi şi clerici.

În anul 1924, Biserica oficială Greacă adoptă noul calendar în uzul liturgic, fapt pentru care o mare parte a Bisericii greceşti intră în conflict cu puterile politice datorită opunerii schimbării calendarului. Din anul 1924 până în anul 1935, Mişcarea Ortodoxă Tradiţională din Grecia nu are nici un episcop susţinător, ci doar un număr limitat de preoţi şi Biserici sau Mănăstiri. Abia în anul 1935, doi dintre episcopii Sinodului Grec, decid să se separeu de Sinodul oficial care adoptase stilul nou şi să se alăture Mişcării Ortodoxe Tradiţionale a vechilor calendarişti greci. Astfel, aceştia doi împreună cu Episcopul Chrysostom de Christianoupolis hirotonesc noi episcopi în Grecia, printre care şi Episcopului Matei Karpathakis de Breshtena.

După o lungă perioadă de persecuţie împotriva credincioşilor şi clerului Ortodox Tradiţional, rămân în Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din Grecia doar doi Episcopi, Episcopului Matei Karpathakis de Breshtena şi Episcop Chrysostomos Kavouridis de Florina. Majoritatea Episcopilor părăsise Sinodul din pricina prigoanei, mulţi cedând prigonirilor nou-calendariste şi trecând pe stil nou, se lipsesc de comuniunea cu Biserica Ortodoxă Tradiţională Greacă. Astfel, Biserica de Stil Vechi este nevoită să se desfăşoare cu cei doi episcopi pe care-i mai avea. Cu toate acestea, masoneria luase oarecum conducerea unei mari părţi din Biserica Ortodoxă Tradiţională, aşa încât şi între cei doi Episcopi care mai rămăsese, avea să se işte ceartă şi să fie împiedicată hirotonia unui nou episcop în Biserica grecilor tradiţionalişti. Printre suspecţii de colaborare cu Biserica Greacă pe stil nou se număra şi Episcopul Chrysostom de Florina. Acesta avea să-şi dovedească lupta împotriva Bisericii în care slujea, din interese proprii şi datorită colaborărilor sale cu oficialii greci.

Văzându-se slăbit şi lipsit de putere, Episcopul Matei îşi simţea aproape sfârşitul trupesc, datorită vârstei şi ostenelilor prigonirii, fiind unul dintre episcopii care nu a cedat în faţa noilor calendarişti, în ciuda chinurilor ce le primea. Astfel, acesta cere Episcopului Chrysostom de Florina să hirotonească un nou Episcop pentru a rămâne în Biserică doi ierarhi, şi nu unul, ca nu cumva succesiunea să fie împiedicată să meargă mai departe. Însă, după o scurtă perioadă, Chrysostom de Florina rupe comuniunea cu Episcopul Matei de Breshtena pentru a nu putea lăsa succesiunea Episcopală în Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din Grecia. Astfel, în cele din urmă, Episcopul Chrysostomos rămânând singur, nu lasă în urma sa nici un Episcop, pe când Episcopul Matei hirotoneşte singur un Episcop, şi anume Ep. Spiridon de Trimythus. Aceştia hirotonesc noi Episcopi în Grecia, iar după scurt timp, Episcopul Matei îşi dă sfârşitul trupesc. Episcopul Chrysostomos de Florina rămâne singur, iar după moartea sa, nu lasă nici un Episcop, lăsându-şi fii duhovniceşti lipsiţi de păstor şi de succesiune Apostolică.

Unul dintre preoţii mişcării florinite, ia legătura cu Biserica Ortodoxă Rusă din Diaspora (ROCOR), cerând hirotonia de Episcop pentru că mişcarea florinită avea să rămână în scurt timp fără nici un preot. Rugăminţile Arhimandritului Akakios Papas sunt ascultate de către ROCOR. Doi Arhierei din ROCOR îl hirotonesc pe Akakios Papas în treapta de Episcop pentru Biserica Floriniţilor din Grecia. În scurt timp, Akakios Papas ia legătura cu un Episcop din Ucraina, Leontie Filipovici, cu care hirotoneşte noi episcopi în Grecia, fără binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Ruse din Diaspora.

După hirotonia noilor Episcopi, Akakios Papas devine „arhiepiscop” şi înfiinţează Sinodul din care se trage şi Episcopul Chrysostom Kiousis, hirotonit prin anii 70’. Acesta se separă de Sinodul de către care fusese hirotonit, şi hirotoneşte împreună cu un alt episcop un număr de 5 episcopi, foarte tineri, doi dintre aceştia fiind nepoţi trupeşti ai săi, iar unul dintre noii hirotoniţi fiind în vârstă de 20 de ani. Aceste abuzuri le-a săvârşit Chrysostom Kiousis împreună cu un episcop plecat din Sinodul Akakian-florinit, hirotonit prin anul 1071 de către Sinodul Condus de Arhiepiscopul Avxentie, anume Pavel de Astoria, care avea să se separeu din nou.

Apariţia Sinodului Episcopului Khrysostomos Kiousis apare ca o rivalitate împotriva unor episcopi, hirotoniţi prin anul 1956, printre care şi Avxentie. Lupta sa contra episcopilor care l-au hirotonit avea să se transforme în cenzuraând într-o invidie şi alergarea după puterea eclesiastică. După separarea sa se Sinod, s-a declarat Arhiepiscop, pentru a înşela poporul, că el este urmaş al scaunului Arhiepiscopal florinit, după depunerea (caterisirea) lui Avxentie. Chrysostomos Kiousis şi-a atribuit denumirea de „Genuine Orthodox Church” pentru a arăta lumii că el este urmaşul la scaunul Arhiepiscopal Florinit. În istoria sa, Kiousis s-a remarcat nu numai prin adoptarea nepotismului în rândul clericilor şi episcopilor săi, ci şi prin căderea în anatema din anul 1982 dată împoriva Ecumenismului şi a kiprianismului, primind hirotonii ale unor episcopi caterisiţi de Sinodul Mateit. Primirea hirotoniilor s-a arătat ca o dovadă a faptului că Kiousis nu a avut o eclesiologie a sa, dintru început, ci a urmărit ca fapte primare, formarea unui Sinod mare şi a unui număr impresionant de clerici, de provenienţe diferite (kiprianite – mateite), după care şi-a transformat istoria recentă într-o eclesiologie foarte dură pentru a înşela a doua oară credincioşii tradiţionalişti cu privire la drasticitatea sa şi apărarea Sf. Canoane în Sinodul său.

Ca şi celelalte Sinoade tradiţionaliste, Kiousiţii sunt doar o mişcare ce nu a avut o temelie canonică, încă de la început, fiind hirotoniţi sub schismă şi părăsind sinodul de provenienţă pentru ocuparea funcţiei de „arhiepiscop” într-o altă jurisdicţie.

Kiousis a trecut la cele veşnice anul acesta, sinodul său rămânând în continuare şi camuflând istoria lor într-un prezent „canonic”, dar lipsit de un trecut canonic şi duhovnicesc.

Aflând că Biserica de Stil Vechi din România este pe punctul de a se separa, datorită ereziei kiprianite, Sinodul kiousist intenţiona să-şi întemeieze parohii în România, pentru a atrage la ei pe creştinii de stil vechi din România.

Despre acest Sinod vom discuta, dar când vom deţine noi informaţii asupra ereziilor adoptate în Sinodul Kiousist, precum şi în cele ale Sinodului Kiprianist, sinoade care se aseamănă foarte mult prin lipsa istoriei plăcute şi canonice, apariţia lor fiind ca o invidie grecească asupra ocupării funcţiei arhiepiscopale.
Veniamin Ilie
Veniamin Ilie

Mesaje : 6
Data de inscriere : 17/11/2010
Varsta : 33
Localizare : Br

Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty Re: Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia

Mesaj  Bianu Joi Noi 18, 2010 4:22 pm

sunt curios daca kiousistii vor construi biserica aceea in bucuresti
am aflat de curand d p net ca vor sa faca una
ce parere aveti vor reusi sa atraga credinciosii m.a.m.d. la ei?

Bianu
Vizitator


Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty Re: Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia

Mesaj  Adrian Joi Noi 18, 2010 4:50 pm

Dacă BOSVR nu ia nicio măsură, credincioşii este evident că vor pleca din BOSVR. Oricum, cert este că BOSVR este acum compromisă! Şi ce va urma?
....
ori va rămâne în compromis şi va propăşi în erezii, ori va ieşi din compromis şi va rămâne mai mică (în sensul că vor fi îndepărtaţi episcopii compromişi).

Adrian
Vizitator


Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty despre adevar

Mesaj  nicu Vin Noi 19, 2010 9:52 am

sa fugi de fracu si sa dai de fra-su ?la toate organizatiile bisericesti cunoscute de mine am vazut greseli.. vorbim despre revelatie dar nu o credem:in cartea cu profetii despre vremurile de acum se spune ca un om a avut o revelatie Dumnezeiasca in care i s a spus ca adevarul nu mai este la nici o biserica oficiala !!ori credem in revelatie ori nu mai credem !?

nicu
Vizitator


Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty Re: Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia

Mesaj  Grek Vin Noi 19, 2010 7:32 pm

Nu trebuie sa deznadajduim, ci sa cautam, ca Biserica adevarata exista! Acolo unde este ea, acolo o vom gasi! Si sunt convins ca in Grecia nu este. Din punct de vedere canonic, Grecia nu detine decat Sinoade bazate pe mandrie. Daca ar fi altfel, s-ar vedea ceva. Ori... ce vezi? bani, declaratii de arhiepiscopate si manastiri facute de episcopii miliardari. Mai mult, nimic inafara de tristete si racire duhovniceasca!

Grek
Vizitator


Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty intrebare despre mateiti

Mesaj  Marin Mar Aug 02, 2011 1:33 pm

pentru admin Veniamin Ilie

Voi sunteti in comuniune cu meteitii ?
Imi pare ca artocolul a fost scris de asa maniera pentru a ii pune pe mateiti intr-o lumina favorabila , ca si cum ar fi singurii pastratori ai bisericii Ortodoxa din Grecia ...

Marin
Vizitator


Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty ...

Mesaj  ps_anec Joi Mai 17, 2012 2:51 pm

Hristos a inviat!
Marin a scris:pentru admin Veniamin Ilie

Voi sunteti in comuniune cu meteitii ?
Imi pare ca artocolul a fost scris de asa maniera pentru a ii pune pe mateiti intr-o lumina favorabila , ca si cum ar fi singurii pastratori ai bisericii Ortodoxa din Grecia ...

Aceeasi istorioara apare si pe site-ul Matheitilor si pe multe altele, cu tot cu greseli, fiind un copy-paste.
Ma mira ca Mitropolitul Hrisostomos de Florina este descris ca un tradator. Adevarul insa nu este cum e relatat in textul de mai sus.
Mitropolitul Hrisostomos de Florina a fost pus intr-o lumina proasta deoarece nu a vrut sa anatemizeze nou-calendaristii, asa cum au facut-o atii, imediat. Stia foarte bine ca anatema nu este o joaca si exista si pentru aceasta niste conditii ca sa fie data (numai pe sectari poti să-i dai anatema, că s-au rupt de la Trupul lui Hristos, care este Biserica). Totodata il durea faptul ca parte din Biserica-mama a fost inselata de nou-calendaristi si a incercat pe cai diplomatice sa ii convinga sa revina la vechiul calendar. Pur si simplu eu il vad ca un gen pacifist. A incercat cu ultimele puteri sa readuca unirea, pacea, stiind ca schisma este daunatoare.
Din pacate, mateitii sunt cunoscuti ca zeloti, dar nu insensul bun, ci mai mult acela de "fanatici", deoarece in manifestarea lor numai dragoste nu mai exista.
Acum am citit cum incearca autorul articolului sa puna in lumina buna pe Ep. Matheos, iar pe Mitrop Hrisostomos de Florina sa il discrediteze, cumva pentru a-si justifica mateitii faptul ca au hirotonit arhiereu, fara a indeplini conditiile canonice.
Apoi al doilea botez in nici un vaz nu trebuie REPETAT, daca prima oara a fost facut in mod CORECT, decat daca acel nou catehumen spre botezare, a fost botezat initial la eretici (iacoboti, protestanti etc).
Trebuie facuta doar mirungerea.

O sa revin cu alte detalii despre Mitr. Hrisostomos, cand voi termina de tradus din greaca niste texte care fac referire la acele vremuri.

Grek a scris:Nu trebuie sa deznadajduim, ci sa cautam, ca Biserica adevarata exista! Acolo unde este ea, acolo o vom gasi! Si sunt convins ca in Grecia nu este. Din punct de vedere canonic, Grecia nu detine decat Sinoade bazate pe mandrie. Daca ar fi altfel, s-ar vedea ceva. Ori... ce vezi? bani, declaratii de arhiepiscopate si manastiri facute de episcopii miliardari. Mai mult, nimic inafara de tristete si racire duhovniceasca!
Frate, opinia ta ca esti "convins ca in Grecia nu este (...) Biserica adevarata", este eronata. Mai documenteaza-te! Ori daca nu, hai o vizita pe la noi, in Grecia, sa vezi cum traiesc cu adevarat calugarii si preotii de pe vechi si ai sa vezi ca nu gasesti "bani", "episcopi miliardari" si bazaconii ce ai dorit sa intuiesti. Faptul ca inca supravietuiesc este datorat credinciosilor si zelului preotilor si monahilor care nu s-au speriat de prigoanele altora si si-au continuat misiunea apostoliceasca cu curaj!
Dupa ce ai sa treci si dumneata prin ce au trecut si INCA trec ei, atunci sa iti dai cu parerea despre toate acestea. Pana atunci stai smerit. Iti foloseste mai mult decat sa "crezi" una sau alta.
De obicei, cand auzi de exemple proaste, de fanatici, aceia sunt mateiti. Imi pare rau sa zic asta, dar asta e perceptia.
Stiu ca sunt vreo 16 sinoduri pe vechi si din ele doar la 2, hai 3, le-as da dreptate, celelalte fiind chiar degeaba, din orgolii, cum ai si zis, insa sa avem respect pentru ca nu stim cum si de ce s-au luat anumite decizii mai demult.
Recent am asistat cum un preot tanar de 22 de ani a fugit din Sinodul nostru, in altul unde mai erau doar doi "episcopi", unde a fost facut si acesta "EPISCOP". Ne-a parut rau, insa cel mai mult pentru ca asa acte smintesc. Acesta a cautat slava lumeasca, dar acest pacat ed eja problema lui. Il va judeca Domnul la timpul cuvenit.
In Romania, vechi-calendaristii sunt vazuti foarte prost in tara, ca nu au avut ceva stabil, concret. Totusi mi-a fost dat sa aud in Grecia, chiar de la duhovnicul meu, cum ca avem biserici pe vechi in Romania si Bulgaria si este curios sa cunoasca preoti de acolo, ca sunt de-ai nostrii. Eu normal ca i-am zis ca nu se poate, ca sunt eretici. Asta pentru ca asa am invatat in scoala.
In ultima vreme am reusit sa mai citesc marturii istorice care mi-au cazut in mana si mi-am dat seama in ce mincuni si apostazie sta BORul. Colegii din seminar/facultate nu imi mai vorbesc, ca sunt "eretic" acuma, insa ma bucur ca fac asta pentru Hristos. Daca atata martiriu pot face, atunci fie voia Lui!

In concluzie, ma doare sa vad ca desi traditionalistii se considera fiecare din ei ca fiind canonici, atitudinile lasa de dorit, mai ales din partea mateitilor s.a.

E mult de discutat, insa vreau sa ma si documentez, caci credinta mea nu serveste pe post de dovada a vechi-caledaristilor. Nu este de ajuns. Problema cu documentarea este ca fiecare sinod are varianta lui istorica, cel putin sa ii puna in lumina buna, iar aici vine partea grea, unde trebueie sa pui o logica in toate aceste istorisiri.

Sa nu uitam ca incuviintarea Domnului legat de lupta traditionalistilor au vazut-o peste 2000 de credinciosi, clerici si politisti la Atena in 1925.

Exista MARTURII graitoare. Sa nu le uitam.
Mărturii ale celor prezenţi la arătarea semnului Sfintei Cruci, deasupra bisericii Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, pe Muntele Hymettus – 14 septembrie 1925 (calendar ortodox)

“Eram unul dintre agenţii de la Academia de Poliţie, trimişi să oprească săvârşirea slujbei de priveghere din seara aceea, acum mai bine de 50 de ani, în biserica de parohie cu hramul Sfântului Ap. şi Ev. Ioan. Ortodocşii vechi calendarişti îşi ţineau slujbele aici, fiind ajunul praznicului Înălţării Sfintei Cruci (n. Ed.: după calendarul ortodox patristic, şi nu cel papal!)
Fiind o mulţime mare de oameni adunată acolo – mai mult de 2000 de suflete -, nu am încercat să îl arestăm pe preot, aşa cum ni se ordonase, ci ne-am aşezat, în linişte, printre credincioşii ce umpluseră curtea ce împrejmuia construcţia bisericii, aşteptând răbdători sfârşitul slujbei.

Pe la orele 22.30, am auzit un tumult puternic şi neobişnuit, venind din partea mulţimii, care striga în uimire. Neîntârziat, am alergat să vedem ce se întâmplă… şi am văzut. Toată mulţimea aceea de credincioşi era într-un freamăt şi într-o stare de bucurie duhovnicească fără seamăn. Unii plângeau; alţii, strigând, din adâncul inimii lor: „Doamne, miluieşte!”, îngenuncheau privind spre cer; alţii, copleşiţi de emoţie, îşi pierdeau simţirea pentru câteva clipe. Apoi, şi noi, am privit, şi, ce să vezi? O, minune! O cruce imensă, apărută pe cer, chiar deasupra bisericii, care era acum luminată, dimpreună cu tot locul înconjurător, de razele ce ieşeau dintr-însa. La început, am fost stăpâniţi de frică, dar mai apoi, uitând până şi scopul venirii noastre acolo, ne-am venit în simţiri, îngenunchind şi plângând ca nişte prunci.

E de prisos să mai spunem că, plini de emoţie, am rămas să participăm şi la restul slujbei de priveghere – nu ca prigonitori, ci ca ortodocşi dreptslăvitori, iar dimineaţa, când ne-am întors la Academie, am povestit tuturor despre minunea preaslăvită pe care ne-am învrednicit a o trăi şi vedea.

Imediat după aceasta, s-a făcut o investigaţie oficială, iar noi toţi a trebuit să depunem mărturie sub jurământ, că am văzut Cinstita Cruce limpede, sus pe cer.”

Si marturiile sunt multe inca.

Nu am voie sa public linkuri. Sad

Pace voua!

ps_anec

Mesaje : 1
Data de inscriere : 17/05/2012

Sus In jos

Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia Empty Re: Sinodul întemeiat de Chrysostom (Hrisostom) Kiousis din Grecia

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum